Τι του λέμε του Κινέζου;

Απέραντη η φιλολογία γύρω από το ρόλο του νομίσματος, του εθνικού νομίσματος ειδικότερα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα, του μονοπωλίου της έκδοσης του χρήματος, όχι από το κράτος αλλά από ιδιώτες, π.χ. της FED. Πολύ καλά! Ας υποθέσουμε ότι σήμερα ένας Κινέζος πουλάει στις ΗΠΑ ένα τόνο χαλκό αξίας 5 χιλιάδων Δολαρίων ΗΠΑ.
Προτού λοιπόν φθάσει το καράβι με το χαλκό στο λιμάνι της Ν.Υόρκης, η FED (η ιδιωτική τράπεζα), βάζει μπροστά τις μηχανές, βάζει μπροστά το ιδιωτικό της τυπογραφείο και σε μηδέν χρόνο τυπώνει χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας 5 χιλιάδων δολαρίων. Μέχρι εδώ όλα νόμιμα, όλα καλά. Αποβιβάζεται στο λιμάνι ο Κινέζος, παραδίδει το εμπόρευμα, το χαλκό στην περίπτωσή μας, και παίρνει από τον Αμερικανό ένα πακέτο με τα 5 φρεσκοκομμένα χιλιάδες δολάρια.
Για να χαλαρώσει λίγο, πηγαίνει στη διπλανή μπυραρία να πιει ένα ουίσκι ας πούμε, και αρχίζει να φιλοσοφεί (το έχουν αυτό οι Κινέζοι). Δεν είναι κρίμα κι άδικο, παράπονο μεγάλο, να γίνεται η ανταλλαγή ενός τόνου χαλκού, που για να βγει από τα σπλάχνα της Γης δούλεψαν τόσοι άνθρωποι (χώρια τα μεταφορικά), και να γίνεται λοιπόν ανταλλαγή με αυτά τα φρεσκοκομμένα χαρτιά που στον Αμερικανό δεν στοίχισαν ούτε μισό κιλό χαρτί; ΣΤΟΠ. Και οι οπαδοί του Εθνικού νομίσματος εδώ, λένε επίσης την ίδια λέξη: ΣΤΟΠ. Λένε ΣΤΟΠ στα επιχειρήματά τους. Ο Κινέζος μας όμως δεν λέει ΣΤΟΠ ή μάλλον λέει ΣΤΟΠ μόνο στη φιλοσοφική του έφεση. Αφού έχει πιει το ουίσκι του σηκώνεται από την καρέκλα του και με το πακέτο των 5 χιλιάδων στην τσάντα του, πηγαίνει στο διπλανό εργοστάσιο της Ν. Υόρκης που παράγει ας πούμε υφάσματα, και αγοράζει αμέσως τόσες χιλιάδες μέτρα ύφασμα με την απαίτηση αύριο το πρωί να φορτωθούν στο ίδιο καράβι που περιμένει στο λιμάνι. Ετσι και έγινε. Σαλπάρει το καράβι απαλά και τον πάει μακριά, ίσως και στη Μπαρμπαριά!

Υ.Γ. Και όταν το καράβι έχει βγει στα ανοικτά του Ατλαντικού, τον πιάνουν ξανά τα φιλοσοφικά του! "Τι με νοιάζει εμένα ποιος εκδίδει το χρήμα, το δολάριο, αν είναι το αμερικανικό κράτος ή ένας ιδιώτης, εμένα δε με νοιάζει καθόλου! Εγώ έδωσα το χαλκό μου και πήρα το ύφασμά μου. Οι Αμερικανοί ας τα βρούνε μεταξύ τους!"

Ερώτηση προς τους υπέρμαχους του εθνικού νομίσματος: Τι του λέμε τώρα του Κινέζου;

Τσούνης (Βοστινιώτης) Παναγιώτης
Οικονομολόγος
22-9-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου