Για ένα νέο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό μοντέλο

Η ομιλία μου στο 1ο Συνέδριο του Μέρα25!

Όσα είπα και όσα δεν πρόλαβα να πω, λόγω του 5λέπτου!

12-15 Μαΐου 2022


Γειά και χαρά!
Θα ήθελα να ξεκινήσω με το σύνθημα που διαβάζουμε στον πίνακα. «ΡΉΞΗ, η μόνη απάντηση στην κρίση». Δεν ξέρω πόσο μπορούμε να εκβαθύνουμε αυτό το σύνθημα. Διαφέρει οπωσδήποτε από τη λέξη Επανάσταση.
Μια και το έφερε η κουβέντα, απ' όλες τις επαναστάσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας, η πιο ριζοσπαστική, κατά την γνώμη μου, πρέπει να ήταν όχι η Οκτωβριανή του 1917, αλλά η Γαλλική Επανάσταση του 1789. Η Γαλλική Επανάσταση έδινε την ευκαιρία σε εκατομμύρια ανθρώπους, αυτοαπασχολούμενους, να παράξουν, να παράξουν υλικά αγαθά. Η Γαλλική Επανάσταση έδωσε νέα διάσταση στην έννοια της Δημοκρατίας. Να σταθούμε λίγο εδώ. Δημοκρατία, κατά την γνώμη μου δεν είναι μόνο το δικαίωμα του "εκλέγειν και εκλέγεσθαι", της ελευθερίας του λόγου κλπ. Άσχημο πράγμα να μην σ' αφήνουν να μιλήσεις, να πεις την γνώμη σου, αλλά υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο. Να σ' αφήνουν να μιλάς αλλά κανένας να μη σου δίνει σημασία. Το ξαναλέω. Το μεγαλύτερο δικαίωμα είναι το δικαίωμα του "παράγειν", του "δημιουργείν". Όσο περισσότεροι άνθρωποι έχουν αυτό το δικαίωμα, τόσο πιο βαθειά είναι η Δημοκρατία.

Στη Δημοκρατία συγκρίνονται όχι μόνο οι ιδέες αλλά και τα αγαθά. Όταν υπάρχει ανεργία έχουμε άνοδο του φασισμού, ακριβώς γιατί εκατομμύρια άνθρωποι δεν παράγουν τίποτα! Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τσακίσουμε τον φασισμό, είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των αυτοαπασχολουμένων. Ο πιο αποτελεσματικός επίσης τρόπος για να περιορίσουμε την "εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο", είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των αυτοαπασχολουμένων. Ο αυτοαπασχολούμενος δεν εκμεταλλεύεται κανέναν, ούτε τον εκμεταλλεύεται κανένας. Αυτή η μικρή λεπτομέρεια στοίχησε πολύ ακριβά στις "πρώην". Αυτή η λεπτομέρεια τρομάζει και σήμερα εκατομμύρια ανθρώπους όχι μόνο στις "πρώην", αλλά και σ' όλον τον κόσμο!

Οι αυτοαπασχολούμενοι όμως έχουν έναν μεγάλο εχθρό, το κράτος. Ξέρεις τι θα πει να έρχεται κάποιος τρίτος και να σου λέει ότι είναι συμμέτοχος στην επιχείρησή σου και μάλιστα μόνο στα κέρδη, αλλά όχι στη χασούρα;
Από εδώ ξεκινάει η ανηθικότητα όλης της κοινωνίας. Πώς μπορεί να εξαλειφθεί αυτή η αδικία; Εδώ ξεκινάει η πρότασή μου, μια απλή πρόταση που την επεξεργάζομαι πάνω από 30 χρόνια και που είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας μου. Έζησα στο Σοσιαλισμό όταν ήταν στα χάι του, έζησα και την κατάρρευση. Μεγάλη εμπειρία. Δεν έχω καμιά ελπίδα ή ψευδαίσθηση ότι θα εφαρμοστεί αμέσως, αλλά την καταθέτω στο συνέδριο, έτσι για την ιστορία. Εκτός αν το Μέρα25 την... προσέξει.

Η πρόταση: Το κράτος με κεντρικό σχεδιασμό, σε εθελοντική πάντοτε βάση, σταδιακά, ρωτάει την 1η Ιανουαρίου έναν αυτοαπασχολούμενο του νομού Έβρου (π.χ συνεργείο αυτοκινήτων) και του λέει το εξής απλό πράγμα. Θέλεις για την επόμενη χρονιά (επόμενα 2-3 χρόνια), να πληρώσεις σαν φόρο προς το κράτος, ας πούμε, 1000 ευρώ; Αλλά θα τα πληρώσεις χάσεις-κερδίσεις! Από εκεί και πέρα όσα βγάλεις θα είναι δικά σου! Δεν θα σου τα πειράξει κανένας θεός, κανένα κράτος! Εάν δε δεχτεί, κανένα πρόβλημα. Συνεχίζει με το ισχύον φορολογικό σύστημα. Ούτε γάτα ούτε ζημιά! Εάν όμως δεχτεί, τότε περνάμε σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Να πως θα γίνει αυτό! Την 1η Φεβρουαρίου, το κράτος πλευρίζει με την ίδια πρόταση, αυτή τη φορά 2 αυτοαπασχολούμενους στην Κρήτη. Την 1η Μαρτίου, 4 στην Ήπειρο, την 1 Απριλίου 8 στη Λακωνία κλπ. Το γνωστό με την ιστορία με το Σκάκι! Τι καταφέραμε όμως με αυτές τις "αθώες" προτάσεις;

Το υπάρχον φορολογικό σύστημα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο, δεν έχει καμιά σχέση με καμία των επιστημών. Από τη στιγμή που ένας υπουργός μπορεί κατά βούληση να αυξομειώσει τους φορολογικούς λεγόμενους συντελεστές, αυτό και μόνο μας λέει ότι το ισχύον φορολογικό δεν έχει καμιά σχέση με τους (φυσικούς) νόμους της Οικονομίας. Το ξαναλέω. Το σημερινό φορολογικό έχει περισσότερα θύματα από όσα έχουν οι θρησκείες όλου του κόσμου! Όταν ακούς για φορολογική συνείδηση, ΜΑΚΡΙΑ! Η μόνη λύση από την κρίση είναι μία! ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ! Και αν γίνει διαχωρισμός κράτους και επιχείρησης, αυτόματα λύνεται και το πρόβλημα του διαχωρισμού της εκκλησίας, γιατί σήμερα η εκκλησία είναι μια... επιχείρηση.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες! Σήμερα η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Όλοι ψάχνουνε να βρούνε ποιό θα είναι το επόμενο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό μοντέλο! Κάθε μεγάλος πόλεμος γεννάει ένα καινούργιο σύστημα. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας θα γεννήσει ένα νέο μοντέλο, που θα έρθει να δέσει, να κουμπώσει, με εκείνο το σύστημα που κατέρρευσε το 89-90, που κατέρρευσε από το Βλαδιβοστόκ μέχρι την Αυλώνα , από την Κωστάντζια μέχρι το Γκτάνσκ, που κατέρρευσε χωρίς να πέσει ούτε μια ντουφεκιά. Εκεί θα δέσει!
Οψόμεθα! 

Παναγιώτης Τσούνης (Βοστινιώτης)
Οικονομολόγος 
01-01-2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου