Ένα πραξικόπημα αλλιώτικο από τα... άλλα.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία ήταν «περισσότερο καπνός, παρά φλόγα»! Δεν συμφωνώ. Αυτό το πραξικόπημα διαφέρει από τα προηγούμενα σε πάρα πολλά. Το πραξικόπημα αυτό, δεν πρέπει να έχει «ενδογενείς» αιτίες (υπεράσπιση του κοσμικού καθεστώτος και τα παρόμοια. Σιγά τα ωά).
Αντίθετα είναι αποτέλεσμα πανευρωπαϊκών (και παγκόσμιων) ανακατατάξεων. Το γεγονός ότι το πραξικόπημα έγινε αμέσως μετά το BREXIT, αυτό τα λέει όλα. Ο Ερντογάν έστω και αργά κατάλαβε ότι αυτή η Ε.Ε που μάταια χαράμισε τόσο χρόνο (και αξιοπρέπεια) για να γίνει μέλος της, δεν αξίζει τον κόπο. Αν η Ε.Ε ήταν τόσο καλή, σκέφτηκε, δεν θα έφευγε η Βρετανία, που την έκανε με μικρά πηδηματάκια. Είδε και τι τραβάνε οι μικροί της Νότιας Ευρώπης. Τι τραβάει η γείτονα Ελλάδα. Ο Πούτιν φαίνεται να του το υπενθύμισε στην τελευταία τους συνάντηση και ο Ερντογάν αποφάσισε την σταδιακή απαγκίστρωση από την Ε.Ε. Ο Πούτιν του έκλεισε με νόημα το μάτι, για σταδιακή επίσης εξομάλυνση των Ρωσσοτουρκικών σχέσεων και ο Ερντογάν σα βαθειά θρησκευόμενος θυμήθηκε το Κοράνι, θυμήθηκε την φράση «Πρώτα ο Αλλάχ και ύστερα ο γείτονας». (Εδώ γείτονας η Μεγάλη Ρωσία, αλλά γιατί όχι και η μικρή Ελλάδα). Αυτό όμως δεν άρεσε στους Δυτικούς και θέλησαν να ενεργήσουν αστραπιαία. Δεν ήταν δύσκολο να ψάξουν και να βρούνε ανάμεσα στους δυσαρεστημένους στρατιωτικούς, τους δικούς τους ανθρώπους. Παλιά συνταγή. Πραξικόπημα. Υπεράσπιση του «κοσμικού κράτους» και τα παρόμοια. Αυτή τη φορά δεν τους έκατσε. Αυτή τη φορά την πατήσανε οι Δυτικοί (και οι πραξικοπηματίες). Τώρα τρέχουνε και δεν φτάνουν. Αυτό το ματς τελείωσε και όπως έγραψα χθες: Ανατολή-Δύση σημειώσατε 1 (ένα ). Διαιτητής ήταν ο Πούτιν.
Υ.Γ 1. Η ρήση του Κορανίου ισχύει και για το γειτονικό Ιράν.
Υ.Γ 2. Είναι ζήτημα χρόνου η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωασιατική Οικονομική Ένωση, απ' όπου ο Ερντογάν θα κουνάει το μαντηλάκι του στην Δύση με ένα πολυσήμαντο χαμόγελο.
Βοστινιώτης (Τσούνης ) Παναγιώτης
16 Ιούλη του 2016 (ένα 24ωρο μετά το πραξικόπημα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου