Ο Βαρουφάκης στο ρόλο του Προμηθέα

Αξίωμα: "Τη γνώση καμία πίστη δεν μπορεί να την αναπληρώσει". Στην Πολιτική η λέξη πίστη πρέπει να είναι κατάλοιπο της θρησκευτικής κατήχησης, γι' αυτό και οδηγεί πάντοτε σε ιδεολογικό βάλτο, σε ιδεολογικό πλάτσα-πλούτσα! Κατάλοιπο της θρησκευτικής κατήχησης πρέπει να είναι και το κήρυγμα! Όπου ακούς πολιτικό κήρυγμα, υπάρχει φτώχεια επιχειρημάτων. Η γνώση είναι σαν ένα αναμμένο κερί (σα δάδα), που δίνει ένα μικρό φως, φως που για να γίνει μεγαλύτερο πρέπει να δώσει φλόγα και στο κερί του διπλανού μας, και στου  παραδίπλα, να ανάψουν όσο γίνεται πιο πολλά κεριά, μέχρι που να γίνει "το σκοτάδι λάμψη"! Η γνώση σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μένει μυστική, μεταξύ των μελών ενός ιερατείου. Ότι πιο απαίσιο!
Αφορμή για την παραπάνω εισαγωγή μου έδωσε η συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη προς τον κ. Παπαχελά στις 20-1-2016, στον ΣΚΑΙ. Δεν περιέχει ούτε ένα ελάχιστο γραμμάριο πίστης ούτε κηρύγματος, γι' αυτό ανεβάζω ένα μικρό κομμάτι που κατά την γνώμη μου «είναι όλα τα λεφτά», και αξίζει πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε επαναστατικό κήρυγμα!   
Απομαγνητοφώνησα λοιπόν, το μέρος εκείνο της συνέντευξης http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=269274 (από το 41:30 λεπτό μέχρι το 43:50), που αναφέρεται στο δεύτερο όπλο που κρατούσε, υποτίθεται στην φαρέτρα της, η διαπραγματευτική ομάδα το καλοκαίρι του 2015. (μυστικό όπλο, 6-7 άτομα το γνώριζαν, το ιερατείο;).

Ακολουθεί το επίμαχο κεφάλαιο:
[….το δεύτερο όπλο και αναφερθήκατε σ' αυτό, δεν υπήρχε καμία απολύτως σκέψη για διπλό νόμισμα, ξέρετε κ. Παπαχελά ότι έχω χάσει πάρα πολλούς φίλους στην Αριστερά, επειδή δεν είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στο Ευρώ, επομένως δεν διανοήθηκα δεύτερο νόμισμα. Αυτό που έλεγα και μάλιστα αρθρογραφούσα από το 2013-2014 όχι μόνο για την Ελλάδα, είναι ότι έπρεπε να υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, παράλληλο των τραπεζών! Και θα σας δώσω ένα παράδειγμα πως δουλεύει αυτό: Έστω ότι το Ελληνικό Δημόσιο χρωστάει στην εταιρία σας 100.000 ευρώ. Και επειδή το Ελληνικό Δημόσιο καθυστερεί... 12 με 18 μήνες για να σας αποπληρώσει, σε περίπτωση που σας  χρωστάει, φανταστείτε ένα σύστημα που σου δίνει την επιλογή είτε να περιμένεις για να λάβεις το χρήμα σε ρευστό ή σου δημιουργεί ένα λογαριασμό μέσα στο TAXISNET ο οποίος κρέμεται κάτω από το ΑΦΜ σας και σου δίνει κι ένα ΡΙΝ και την δυνατότητα  αν χρωστάς σε μένα 50.000 ευρώ, γιατί είμαι εργαζόμενός σου, γιατί σου έχω παράσχει υπηρεσίες στην εταιρία σας, μπορείτε χρησιμοποιώντας αυτό το ΡΙΝ να το μεταφέρετε αυτό το ποσόν από το δικό σας λογαριασμό στο δικό μου και εγώ μπορώ να τον χρησιμοποιήσω για να αποσβέσω φόρους στο κράτος ή να το δώσω σε κάποιον τρίτο, τέταρτο. Ένα τέτοιο σύστημα πληρωμών, νομίζω ότι θα ήταν ιδιαίτερα θετική εξέλιξη όχι μόνο για την Ελλάδα, γενικότερα να υπάρχει μέσα στις χώρες της περιφέρειας όπου υπάρχει δημοσιονομική στενότητα, ένα τέτοιο σύστημα πληρωμών μπορεί να εξελιχτεί πάρα πολύ γρήγορα σε σύστημα συναλλαγών εκτός τραπεζιτικού συστήματος. Αυτός ήταν ο στόχος. Ποιός είναι ο στόχος κ.Παπαχελά;  Άμα σου κλείσουν τις τράπεζες να μπορέσεις να επιβιώσεις 1-2 βδομάδες, όχι καταπληκτικά αλλά κάπως υποτυπωδώς έως ότου ο κ.Ντράγκι και η κ. Μέρκελ να κάνουν αυτό που έκαναν το 2012. Αποφασίζουν να υπάρξει μια λύση. Αυτός ήταν ο στόχος, αυτά είναι λοιπόν τα δύο εργαλεία, το παράλληλο σύστημα πληρωμών, όχι παράλληλο νόμισμα και ηλεκτρονικό μάλιστα, μέσα από το TAXISNET...] Εδώ τελειώνει το επίμαχο κομμάτι.

Δεν εξετάζουμε τώρα από πού και πότε έμαθε ο κ.Βαρουφάκης για αυτό το υπέροχο, είναι αλήθεια, παράλληλο σύστημα πληρωμών! Δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που ονομάζουμε virements, δηλαδή "μεταβιβάσεις χρεών" ή αλλιώς αντιπαραβολή και συμψηφισμός των θετικών και αρνητικών μεγεθών της Α επιχείρησης προς την Β, της Β προς την Γ κλπ. Θα κάνω μόνο δύο-τρία μικρά σχόλια.

Πρώτο σχόλιο: Είναι ανεπίτρεπτο ένα τέτοιο όπλο μαζικής ενημέρωσης ή πιο σωστά μαζικής διαφώτισης (βλέπε το φως του κεριού), να παραμένει ακόμη και σήμερα μυστικό! (κάπου στην αρχή, λέει ότι από το 2013-2014 αρθρογραφούσε σχετικά με το ζήτημα του παράλληλου συστήματος, εδώ υπάρχει ένα μικρό μπέρδεμα).

Δεύτερο σχόλιο: Προς το τέλος, ο κ.Βαρουφάκης λέει ότι το παράλληλο σύστημα πληρωμών σε βοηθάει να επιβιώσεις μια-δυο εβδομάδες, όχι καταπληκτικά αλλά υποτυπωδώς, έως ότου κλπ. κλπ. Λάθος! Μεγάλο λάθος! Το παράλληλο σύστημα πληρωμών σε βοηθάει να επιβιώσεις όχι μόνο μια-δυο εβδομάδες, αλλά να σταθείς στα πόδια σου πάρα πολύ γερά για πάντα. Το virements είναι ένα ισχυρό εργαλείο, ένα όπλο με το οποίο μπορείς να ανατρέψεις τα πάντα, ακόμη και σήμερα, καθιστώντας το, σε ελάχιστο χρόνο, όχι μόνο σε παράλληλο αλλά σε βασικό, μοναδικό σύστημα μεταβίβασης χρεών.

Τρίτο σχόλιο: Ο μοναδικός λόγος απομάκρυνσης/αποπομπής του κ. Βαρουφάκη ήταν ακριβώς ο φόβος ορισμένων κέντρων ότι  το παράλληλο σύστημα πληρωμών (virements), θα μπορούσε πολύ γρήγορα να επεκταθεί και σε άλλα κράτη, να επεκταθεί και για τον συμψηφισμό χρεών ανάμεσα σε επιχειρήσεις, να επεκταθεί και σε συμψηφισμό χρεών και ανάμεσα στα κράτη! Πάνε οι τράπεζες! Γι' αυτό έπρεπε να απομακρυνθεί, φτηνά την γλύτωσε. Θα μπορούσαν κάλλιστα  να τον αλυσοδέσουν στα βράχια του Καυκάσου, σαν ένα νέο Προμηθέα! Μόνο που θα πήγαινε άδικα, γιατί ο κ.Βαρουφάκης δεν ήταν το πρώτο κερί. Πρέπει όμως να ομολογήσουμε ότι ήταν μια μεγάλη λαμπάδα!

Βοστινιώτης Παναγιώτης
Οικονομολόγος
24 Γενάρη του 2016

2 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με το άρθρο σας και υποβάλλω τον σεβασμό μου. Εξ' άλλου παρόμοιες προτάσεις και πιλοτικά προγράμματα έχουν επιτυχία αλλά δεν έχουν δημοσιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή