Ας αρχίσουμε από τα πιο απλά, που δε χρειάζονται ούτε ευρώ, ούτε δραχμή, ούτε αποδραχμοποίηση, ούτε αποευρωποίηση, ούτε ηλεκτρονικό χρήμα. Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα λεγόμενα...virements. Είναι αδιανόητο σε μια οικονομία να μην υπάρχει η δυνατότητα αντιπαραβολής και συμψηφισμού των χρεών, όλων των επιχειρήσεων δηλαδή, των θετικών και αρνητικών μεγεθών της Α επιχείρησης προς την Β, της Β προς την Γ, της Γ προς την Α κ.ο.κ.
Υ.Γ. Τα κόμματα, η κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών, τα Επιμελητήρια κλπ, τι θέση παίρνουν σ' αυτή την απλή πρόταση; Εδώ θα κριθούν οι πάντες.
Βοστινιώτης (Τσούνης) Παναγιώτης
Οικονομολόγος
Αυτή η δυνατότητα, η συγκέντρωση δηλαδή των πληρωμών στον ίδιο τόπο, γινόταν ακόμη και στο μεσαίωνα, π.χ στη Λυών, σε ειδικά ιδρύματα, τα λεγόμενα virements (μεταβιβάσεις χρεών). Αυτό έλυνε σημαντικά το πρόβλημα της ρευστότητας, καθώς για την ίδια μάζα προϊόντων απαιτούνταν λιγότερη μάζα χρήματος. Ένα απλό παράδειγμα: Χρωστάει η Α επιχείρηση 100 ευρώ στη Β, η Β χρωστάει 100 ευρώ στη Γ, η Γ στη Δ και κλπ κλπ φθάνουμε τελικά στην Ω, η οποία χρωστάει στην Α επίσης 100 ευρώ και κάπου εδώ ας πούμε ότι κλείνει ο κύκλος μας. Την εικόνα αυτή της αγοράς, αν την δούμε με το μάτι της τράπεζας βλέπουμε 24 χρεωμένες επιχειρήσεις. Η τράπεζα εδώ βλέπει ευκαιρία για μπίζνες. Εδώ, σκέφτεται, θα χρειαστούν 24 επί 100 ίσον 2400 ευρώ κεφάλαια. ΣΤΟΠ! Την ίδια εικόνα βλέπει όμως και η virements και λέει της τράπεζας: Με συγχωρείς, μπορείς να περιμένεις λίγο, να κάνω μια αντιπαραβολή και ένα συμψηφισμό των θετικών και αρνητικών μεγεθών; Και διαπιστώνει ότι εδώ δεν θα χρειαστεί ρευστό ούτε ένα ευρώ η δραχμή. Στο παραπάνω παράδειγμα φαίνεται ότι όλοι χρωστάνε από 100 ευρώ. Το ίδιο όμως θα συμβεί και αν η Α χρωστάει 120 ευρώ στη Β, αλλά πιο κάτω στην αλυσίδα μας η Β χρωστάει στην Ω ας πούμε 120 ευρώ κλπ.
Θα έχουμε σε ελάχιστο χρόνο τεράστια εξοικονόμηση κεφαλαίων ή πιο σωστά μάζας ρευστού χρήματος, που είναι απαραίτητη σε μια «στεγνωμένη» αγορά. Είναι τόσο απλό. Αρκεί ένα μικρό πρόγραμμα και ένας υπολογιστής. Πρακτικά πως θα λειτουργεί το σύστημα; Κάθε, ας πούμε Σάββατο, ο επιχειρηματίας μας θα συμπληρώνει μια ηλεκτρονική φόρμα που θα λέει: Εγώ ο Α, που έχω ΑΦΜ τάδε, χρωστάω στον Βήτα, που έχει ΑΦΜ τάδε, το ποσό τάδε βάσει του παρακάτω τιμολογίου, Enter! Το πρόγραμμα θα επεξεργαστεί τα στοιχεία, θα κάνει τη σχετική εξομοίωση και συμψηφισμό, και την Κυριακή το βράδυ θα απαντήσει στον Άλφα ότι δεν χρωστάει στο Βήτα τίποτα ή αντίθετα, έχει να λαβαίνει από τον Ε το τάδε ποσό. Αυτό πρέπει και μπορεί να γίνει σήμερα, προγραμματισμένα και υπεύθυνα από το Υπ. Οικονομικών. Θα είναι μεγάλη προσφορά εκ μέρους του, σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε και στους πιο δύσκολους που έρχονται. Η πενία (και η ανάγκη) τέχνας κατεργάζεται. Ευκαιρία μεγάλη να δούμε ποιοι θα είναι αυτοί που θα αντιδράσουν, ποιοι θα εναντιωθούν, σε μια τόσο ανέξοδη και απλή κίνηση. Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση της Ελλάδας στις λεγόμενες αγορές και σε κάθε είδους εγχώριους και ξένους εκβιαστές.Υ.Γ. Τα κόμματα, η κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών, τα Επιμελητήρια κλπ, τι θέση παίρνουν σ' αυτή την απλή πρόταση; Εδώ θα κριθούν οι πάντες.
Βοστινιώτης (Τσούνης) Παναγιώτης
Οικονομολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου