Η ΤΙΝΑ τότε και η ΤΙΝΑ τώρα

Η αδυναμία , των απλών ανθρώπων να εξηγήσουν ορισμένα πράγματα ,  μετατρέπεται ακόμη και στις μέρες μας , σε μια γενική και αόριστη μοιρολατρία ,  που συμπυκνώνεται στη φράση : -Ετσι ήτανε γραμμένο !  Αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά  στην  αδυναμία των δικών μας πολιτικών η πιο σωστά μπροστά  στη  δειλία τους να συγκρουστούν με το παλιό σύστημα,  αδυναμία και δειλία που  μετατρέπεται σήμερα σε μια άλλη μοιρολατρία που συμπυκνώνεται σε μια άλλη φράση : ΤΙΝΑ (=There is no alternative ,  που στα Ελληνικά σημαίνει : Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση). Η φράση αυτή  ΤΙΝΑ είναι ιδιαίτερα προσφιλής  και την  χρησιμοποιούν κατά κόρο όχι μόνο οι δικοί μας αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας . Οι τελευταίοι το εκφέρουν με ένα πολυσήμαντο  μειδίαμα βέβαια!
Η ΤΙΝΑ  δεν είναι σημερινή ανακάλυψη. Η ιστορία έχει να μας δείξει παρόμοιες ΤΙΝΑ και σε άλλες εποχές. ΤΙΝΑ είχαμε παράδειγμα και κατά την διάρκεια του Β !Παγκόσμιου Πολέμου . Όταν οι Γερμανοί κατακτητές, κήρυξαν  γενική πολιτική επιστράτευση σε μερικές  χώρες , με σκοπό να  στείλουν  χιλιάδες ανθρώπους,  αρχικά σε στρατόπεδα εργασίας και  από  εκεί κατευθείαν στο Ανατολικό μέτωπο, οι κυβερνήσεις  Κουίσλινγκ των χωρών αυτών, μη έχοντας άλλη επιλογή , (κάτι σαν την ΤΙΝΑ των ημερών μας),  υπέγραψαν  τα σχετικά διατάγματα ,  για να στείλουν,  χιλιάδες εργάτες  ηλικίας 18 έως 45 χρόνων σε αυτά τα στρατόπεδα . 
Η πρώτη χώρα , ήταν η  Ουγγαρία του φασίστα Horthy  Μίκλος (1868 - 1957). Επιστράτευσε και έστειλε  στο Ανατολικό μέτωπο γύρω στις 200 χιλιάδες Ούγγρους. Δεν υπάρχει  εναλλακτική λύση,  έλεγε τότε κι αυτός. Ακολούθησαν η Ρουμανία και  μια σειρά άλλες χώρες, που ούτε εκείνες δεν βλέπαμε τότε εναλλακτική λύση..
Στην Ελλάδα , στην  κατεχόμενη  Ελλάδα το 1943, πρωθυπουργός ( Κουισλινκ κι αυτός)  ήταν ο  Κ. Λογοθετόπουλος. Με εντολή λοιπόν των Γερμανών,  κήρυξε  στη χώρα μας  πολιτική  επιστράτευση. Ουτε αυτός  έβλεπε εναλλακτική  λύση.  Ο Ελληνικός λαός  όμως, έβλεπε εναλλακτική λύση και  αντέδρασε  ακαριαία : Στις 24 φλεβάρη του 1943 , με την καθοδήγηση του ΕΑΜ και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων , ο κόσμος  βγήκε στους δρόμους ! Μπροστά  στο πολιτικό γραφείο του Κ. Λογοθετόπουλου, μπροστά  στο Εργατικό Κέντρο και στο υπουργείο Εργασίας , αψηφώντας τα τάνκς του κατακτητή, έγιναν σφοδρές συγκρούσεις, με τις κατοχικές δυνάμεις. Εκείνη την ημέρα σκοτώθηκαν  3 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν 30 . Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και τον Μάρτιο, με νέους  νεκρούς και τραυματίες, αλλά η θυσία τους δεν πήγε χαμένη.  Μπροστά στην ογκούμενη λαϊκή αγανάκτηση, οι κατακτητές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την πολιτική επιστράτευση.. Δεν πήγε κανένας Έλληνας στο Ανατολικό Μέτωπο.  Μπορεί να σκοτώθηκαν συνολικά  γύρω στα 15-20 διαδηλωτές , αλλά η  λεγόμενη ΤΙΝΑ δεν πέρασε στην Ελλάδα. Ας δούμε όμως το αποτέλεσμα της παθητικής στάσης των Ούγγρων, αποτέλεσμα του τοτινού δόγματος ΤΙΝΑ, εκεί που βρήκε άνετη εφαρμογή:   Από τους 200 χιλιάδες Ούγγρους που στάλθηκαν στο Ανατολικό Μέτωπο, ελάχιστοι γύρισαν στην πατρίδα τους, (κι αυτοί με τα πόδια) , σχεδόν 200 χιλιάδες άφησαν τα κόκκαλα τους  στις όχθες του Don ποταμού, πεθαίνοντας οι περισσότεροι από το κρύο. Οι Ουγγροι δεν το ξεχνάνε ποτέ αυτό.
Αλλά ας επιστρέψουμε  στα δικά μας ! Με τα μνημόνια (Ι.ΙΙ.ΙΙΙ) η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης μετά την λήξη του Β.Π.Π στην οποία η ΤΙΝΑ βρίσκει ξανά εφαρμογή.  Τυχαίο άραγε ?  Η σημερινή παθητική έως ύποπτη  στάση μερικών πολιτικών που με εκπληκτική ελαφρότητα υιοθετούν το δόγμα ΤΙΝΑ,  πολύ φοβάμαι, ότι  θα στοιχίσει,  περισσότερο, πολύ περισσότερο από ότι θα στοίχιζε ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός όπως εκείνος του 1943. Η ευθύνη για το τι θα ακολουθήσει, κατά την εφαρμογή των μνημονίων(Ι.ΙΙ.ΙΙΙ) θα είναι αποκλειστικά δική τους . Ο λαός, όλοι εμείς που  θα υποστούμε τις συνέπειες αυτής της νέας ΤΙΝΑ,  ας καταμετρήσουμε  ακόμη μια φορά τις δυνάμεις μας, στις  εκλογές στις 20 του Σεπτέμβρη, όπως κάναμε στις 5 του Ιούλη του 2015 με εκείνο το μεγαλειώδες ΟΧΙ του 63 τοις εκατό.

Βοστινιώτης (Τσούνης) Παναγιώτης
Οικονομολόγος

11 Σεπτέμβρη του 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου