Η ΔΕΗ των Φαρσάλων και ο Βαρουφάκης!

Στο Θεσσαλικό κάμπο, κοντά στα Φάρσαλα νομίζω, το 48 π.Χ. διεξήχθη μια από τις κρισιμότερες μάχες της Ρωμαϊκής ιστορίας, όπου αναμετρήθηκαν δύο από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές προσωπικότητες της αρχαίας Ρώμης, ο Πομπήιος ο Μέγας και ο Ιούλιος Καίσαρας. Η εν λόγω μάχη ήταν αυτή που θα αναδείκνυε ποιός εκ των δύο θα κυβερνούσε το Ρωμαϊκό κόσμο. Αλλά ας επανέλθουμε στο θέμα μας.

Εκεί λοιπόν κοντά στα Φάρσαλα, υπήρχε ένα συνεργείο/μηχανουργείο, κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Οι αγρότες της γύρω περιοχής κάθε λίγο και λιγάκι ήταν εκεί. Ο ένας για το τρακτέρ, ο άλλος για τη σβάρνα, ηλεκτροσυγκολλήσεις, οξυγονοκολλήσεις, μέχρι και τσεκούρια έφτιανε ο μάστορας. Τις περισσότερες φορές, λόγω και της 10 ετούς οικονομικής κρίσης, οι αγρότες δεν πληρώνανε αμέσως. "Γράψτα" του λέγανε, "και όταν πουλήσω την σοδειά..." Και αυτός τα έγραφε!

Έλα όμως που ένα πρωινό έρχεται η ΔΕΗ και του κόβει το ρεύμα! Δεν είχε πληρώσει κάτι δίμηνα. Κόκκαλο! Ούτε ο τόρνος γύριζε, ούτε το δράπανο έκοβε, ακόμη και στο καμίνι που έφτιαχνε τα τσεκούρια, κι εκεί έσβησαν τα κάρβουνα. Τα πάντα σταμάτησαν. Περάσανε κάτι εξάμηνα, πηγαινοερχόταν ο δικός μας στα κεντρικά της ΔΕΗ, για διακανονισμό, αλλά τίποτα. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν πρώτιστα οι αγρότες της περιοχής. Που να πάνε να φτιάξουν την ρεμούλκα που έσπασε; Χώρια που αισθάνοταν και τύψεις. Πλησίαζαν και οι εκλογές και οι αγρότες άρχισαν να διαμαρτύρονταν στα κεντρικά. Μια μέρα, κοντά στη γιορτή των Θεοφανείων, εκεί που ο μάστορας μας καθάριζε με μια σκούπα τις αράχνες που είχαν κάνει φωλιές στα μηχανήματά του, έρχεται ο ταχυδρόμος. Γράμμα από την ΔΕΗ! Το ανοίγει και τι να δει. Η ΔΕΗ δέχτηκε έναν διακανονισμό και έβαλε στην άκρη τα χρωστούμενα (θα τα βρούμε αργότερα του έγραφε), με την συμφωνία όμως ότι από εδώ και πέρα θα πληρώνει κανονικά το νέο λογαριασμό. "Αμάν" είπε, "τους φώτισε ο Θεός" , τώρα που πλησιάζουνε τα Φώτα (τα Θεοφάνεια εννοούσε). Την άλλη μέρα ήρθε ένας της ΔΕΗ, με κάτι οδοντωτά πέδιλα που με αυτά ανεβαίνουν στις ψηλές μαύρες κολώνες και συνέδεσε το ρεύμα. "Τι να σε κεράσω αδερφέ" λέει ο μάστορας . Εκείνος δεν ήθελε τίποτα. "Περίμενε ένα λεπτό, βλέπω το δεξί σου πέδιλο λίγο ραγισμένο. Μια στιγμή να στο κολλήσω". Και του το κολλάει αμέσως με την ηλεκτροσυγκόλληση που τώρα είχε ρεύμα, σώζοντάς τον ίσως από ένα ατύχημα!

Υ.Γ. Κάτι μου λέει ότι ο προϊστάμενος της ΔΕΗ ήταν Βαρουφακικός! Ας δούμε πως σκέφτηκε. "Έτσι κι αλλιώς η κρίση θα κρατήσει κι άλλο, δεν πρόκειται να τα πληρώσει, ούτε φέτος, ούτε του χρόνου, σε λίγο θα βάλει λουκέτο και τρέχα να τον βρείς. Ενώ εάν συνδέσουμε την παροχή, θα έχει ξανά έσοδα η ΔΕΗ. Χώρια που οι αγρότες της περιοχής δεν πρέπει να πάνε με το τρακτέρ στα Τρίκαλα ή στη Λάρισα για να διορθώσουνε μια ζημιά. Άσε που μπορεί να πέσουν και σε κανένα μπλόκο... αγροτών". (Τότε ζούσε και ο σύντροφος Βαγγέλης Μπούτας). Και που κολλάει εδώ ο Βαρουφάκης θα μου πεις! Αυτό που είπε ο διευθυντής της ΔΕΗ, αγαπητέ μου, τα λέει ο Βαρουφάκης εδώ και χρόνια, όχι μόνο για ένα συνεργείο, αλλά για χιλιάδες συνεργεία, όχι μόνο για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά για μια σειρά χρεών των επιχειρήσεων προς το κράτος. Λες απ' εδώ απ' τα Φάρσαλα να ξεκινήσει καμιά άλλη μάχη, οχι μεταξύ δύο στρατηγών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όπως το 48 π.Χ, αλλά μια μάχη ανάμεσα στην απλή λογική από τη μια και στον παραλογισμό από την άλλη;


Τσούνης (Βοστινιώτης) Παναγιώτης
Οικονομολόγος
Σεπτέμβριος 2021


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου