Αγκαζέ με τον Μινώταυρο!

Αν κάποιος θελήσει να περιγράψει την πολιτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, όσες ικανότητες και να έχει, θα διαπιστώσει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο το εγχείρημα!
Διεθνής συγκυρία, συσχετισμοί δυνάμεων, οικονομική κρίση, εκβιασμοί, χρέος, πολεμικές αποζημιώσεις, απανωτά μνημόνια, απανωτοί φόροι, τράπεζες, δάνεια, μικρό και μακροπολιτική, προσωπικές φιλοδοξίες, ματαιοδοξίες, φιλίες, αγώνες, συνέπεια, ασυνέπεια, θυσίες, ενοχές, συναισθήματα, κόμματα, οργανώσεις, κράτος, παρακράτος, παράλληλο κράτος, νόμοι, συντάγματα και βάλε, Ιστορία, προϊστορία και Μυθολογία, όλα ανακατεμένα, όλα ανακατωμένα φέρνουν γύρω σε μια μπετονιέρα που δεν λέει να σταματήσει και που όποιος θέλει ρίχνει και κάτι, έτσι που κανείς δε μπορεί να υπολογίσει  ούτε καν την αναλογία των υλικών! Και συ να περιμένεις να δεις τι χαρμάνι θα βγει για να χτίσεις!
Με κίνδυνο λοιπόν να μου πιάσει η μπετονιέρα το χέρι, βουτάω και αρπάζω από μέσα τη… Μυθολογία. Η απομυθοποίηση της μπετονιέρας:
"Χιλιάδες κόσμος, και ο Αιγαίας εκεί, ξεπροβοδίζουν το Θησέα στο Σούνιο, καθώς αναχωρεί για την Κρήτη! Ο δικός μας, υποσχέθηκε ότι θα σκοτώσει το Μινώταυρο. Μετά από κάτι εβδομάδες, στο βάθος του πελάγους ξεπροβάλει το καράβι της επιστροφής, πλησιάζει στη στεριά, χωρίς πανιά, ούτε άσπρα, ούτε μαύρα, τι να συμβαίνει άραγε, αναρωτιέται το πλήθος, και ο Αιγαίας! Και αρχίζει η αποβίβαση. Πρώτος, ή πιο σωστά, πρώτοι, κατεβαίνουν ταυτόχρονα, πιασμένοι σφιχτά αγκαζέ, ο Θησέας αγκαζέ με το Μινώταυρο! Ωιμέ! Λίγο πιο πίσω η συνοδεία τους. Τι να συνέβη άραγε; Βουβαμάρα! Και η πομπή να προχωράει δίπλα από το Μαραθώνα, προς την Αθήνα, να πλησιάζει στο βράχο της Ακρόπολης (δεν είχε κτιστεί ακόμα ο Παρθενώνας), και ο κόσμος δεξιά και αριστερά στα πεζοδρόμια, από τη μια οι σαστισμένοι, από την άλλη, ας πούμε, οι υπομονετικοί, πιο πέρα κάτι χαιρέκακοι και άλλοι και άλλοι.. και η πομπή να συνεχίζει προς την Πνύκα.  
Μερικοί ανεβασμένοι στα δένδρα, προσπαθούν να εξακριβώσουν ποιος οδηγεί ποιόν. Ο Θησέας στηρίζεται στο Μινώταυρο η αντίστροφα; Ο Μινώταυρος εν τω μεταξύ με θράσος απύθμενο διατάσει: - Θέλω κι αυτή την παρθένα, και την άλλη και την πιο κάτω. Και χωρίς καμιά αντίσταση τις παίρνει. Μόλις χθες πήρε και την Εγνατία. Που θα σταματήσει η πομπή; Για ποιόν δουλεύει ο χρόνος; Ο Θησέας εν τω μεταξύ με ένα πολυσήμαντο χαμόγελο και ένα αινιγματικό βλέμμα, κοιτάζει δεξιά και αριστερά προσπαθώντας να διαβάσει μία τις διαθέσεις του Μινώταυρου και μία τις διαθέσεις του πλήθους. Κάπου εδώ εμφανίζεται και ο Κυριάκος με ένα συναίσθημα όχι οργής αλλά ζήλειας!  Το μόνο που προτείνει στο Μινώταυρο και στο πλήθος είναι ότι αυτός όχι μόνο μπορεί να προσφέρει περισσότερες και καλύτερες παρθένες , όχι μόνο να αγκαζάρει πιο σφιχτά τον Μινώταυρο, αλλά και να χορέψει μαζί του το υπέροχο Vals 2 του... Shostakovich. Και ένα μέρος του πλήθους να τον επευφημεί. Απερίγραπτες οι σκηνές στην Πνύκα, που θα μπορούσαν κάλλιστα να εμπνεύσουν, αν ζούσε, και τον Μεξικανό ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα. Κάπου εκεί στο κέντρο λοιπόν, βλέπουμε και τις κεντρώες δυνάμεις να προσέχουν μήπως η ουρά του Μινώταυρου ακουμπήσει κάτω στο χώμα. Βλέπουμε και στα  δεξιά, λίγο πιο δεξιά, κάτι φουσκωτούς που είναι έτοιμοι να ορμήσουν για να κατασπαράξουν ότι θα αφήσει ο Μινώταυρος από την ανθρωποθυσία. Ο Ντιέγκο Ριβέρα δεν θα άφηνε κενό το αριστερό μέρος του πίνακα του. Επιζώντες πολλών δεινών, ασπρομάλληδες που ο Χάρος ακόμη φοβάται να τους πλησιάσει, δίπλα τους κάποιοι απογοητευμένοι από το θέαμα, με ένα αίσθημα εθνικής ντροπής, πιο πέρα οι ριγμένοι. Άλλοι λένε να μπουκάρουμε και όποιον πάρει ο Χάρος. Ακούω και έναν διάλογο ανάμεσα σε δυο παλιούς κομμουνιστές: -Εγώ σου τα έλεγα, λέει ο ένας. -Και εγώ σου τα έλεγα, του απαντάει ο άλλος. Δε βλέπεις που στην συνοδεία του Μινώταυρου είναι και το πρώην μέλος της Κ.Ε του ΚΚΣΕ που τώρα είναι κεντρικός τραπεζίτης και ένας από τους δανειστές μας;  Και σε μια στιγμή πετάγεται ένας απόγονος του Οδυσσέα, πλησιάζει τον Θησέα και κάτι του ψιθυρίζει στο αυτί. Αμέσως  άλλαξε το πρόσωπο του Θησέα. Τι να του ψιθύρισε άραγε;
Και η πομπή συνεχίζεται.

Υ.Γ. Εν τω μεταξύ η μπετονιέρα φέρνει συνέχεια γύρω και όποιος θέλει ρίχνει και κάτι μέσα.
Βοστινιώτης [Τσούνης ] Παναιώτης
Οικονομολόγος
20-9-2016 

2 σχόλια: