Το παράλληλο κράτος

Πριν ένα μήνα, ψάχνοντας στα αρχεία μερικών εφημερίδων να βρω κάτι για τα γεγονότα της περιόδου 1949-'50-'51, έπεσα σε μια εκπληκτική δήλωση ενός υπουργού που μεταξύ των άλλων έλεγε ότι: -Δεν θα επιτρέψουμε την αναβίωση του φασισμού στην Ελλάδα! Μιλάμε για το φθινόπωρο του '50.
Ο υπουργός εκείνος, που ήταν μάλιστα και αντιστασιακός, ήταν μέλος μιας, "δημοκρατικής" κατά τα άλλα, Κυβέρνησης, μιας Κυβέρνησης τέλος πάντων που ήταν λίγο καλύτερη από τις προηγούμενες, και που παρασυρμένη από το ναρκισσισμό της εξουσίας, είχε την εντύπωση ότι κυβερνά. Στις προηγούμενες όσο και τις επόμενες ημερομηνίες εκείνων των εφημερίδων, μπορούσε να διαβάσει κανείς με λεπτομέρειες για την κτηνώδη συμπεριφορά του παρακράτους της Δεξιάς στα αστικά κέντρα και κυρίως στην επαρχία.
Οι κυβερνήσεις εκείνη την ανώμαλη περίοδο αλλάζανε τακτικά και αυτό ευνοούσε τη δράση του παρακράτους. Λίγες μέρες μετά την δήλωση του υπουργού,  παρακρατικοί τραμπούκοι/δωσίλογοι, ταγματασφαλίτες, εισβάλανε σε ένα στρατόπεδο γυναικών πολιτικών κρατουμένων και βιάσανε ομαδικά τις κρατούμενες γυναίκες  του στρατοπέδου, στέλνοντας το μήνυμα στον υπουργό να δει ποιος πραγματικά κάνει κουμάντο σε αυτόν τον τόπο. Παρ' όλ' αυτά, η Κυβέρνηση εκείνη παρέμεινε στη θέση της και ο υπουργός αυτός, κατά διαστήματα, επαναλάμβανε ότι δε θα επιτρέψει την αναβίωση του φασισμού στην Ελλάδα. Είχε την εντύπωση ότι κυβερνά! Τον επόμενο μήνα, στην ύλη εκείνων των εφημερίδων μπορούσες να διαβάσεις και για κάτι σκάνδαλα (λαθρεμπόριο με πετρέλαια κλπ), στα οποία ήταν αναμεμειγμένα και πρόσωπα των προηγουμένων δεξιών κυβερνήσεων.
Τέτοιες αποκαλύψεις όμως ενθάρρυναν ακόμη πιο πολύ τη δράση του παρακράτους, που δεν έχανε ευκαιρία να κάνει επίδειξη δύναμης, στέλνοντας αυτή τη φορά μήνυμα, όχι μόνο στη "δημοκρατική" κυβέρνηση, αλλά και στους αναμεμειγμένους στα σκάνδαλα, πρώην υπουργούς της δεξιάς, ότι δεν τους αφήνουν μόνους σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές. Στο παρακράτος εκείνων των δοσίλογων και των ταγματασφαλιτών, λειτουργούσε και αυτό το σύνδρομο, που επιστημονικά ονομάζουμε, εκδίκηση Υποκαταστάσεως Αναπλήρωσης (Vicarious Vengeance). Το ίδιο σύνδρομο λειτουργούσε εκείνη την περίοδο και στους στρατοδίκες που στέλνανε κατά δεκάδες τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Εύλογα θα ρωτήσει κανείς: Έχει  καμία σχέση εκείνη η ανώμαλη περίοδος με τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας; Απάντηση: Δυστυχώς ναι. Μπορεί το (παράνομο) παρακράτος να μη λειτουργεί όπως εκείνη την εποχή, αλλά λειτουργεί το (νόμιμο) παράλληλο κράτος, που τα πλοκάμια του αγκαλιάζουν όλο τον κρατικό μηχανισμό. Στην Ελλάδα το παράλληλο κράτος είναι γνήσιο τέκνο, είναι ο απόγονος εκείνου του παρακράτους που αναφέρω παραπάνω, που δε χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίσει ποιός πραγματικά κυβερνά σήμερα αυτό τον τόπο. Από πού να αρχίσει κανείς; Από τη ρεμούλα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Ο ισοβίτης Παπαγεωργόπουλος προχθές έκανε σκι στο Καιμακτσαλάν. Πόσοι Παπαγεωργόπουλοι κυκλοφορούν σήμερα ελεύθεροι; Ο άλλος του Βατοπεδίου, δεν είχε ιδέα για τη ρεμούλα της δημόσιας περιουσίας, γιατί εκείνη την περίοδο λέει προσεύχονταν, και κατά πάσα πιθανότητα αύριο θα τη βγάλει καθαρή. Τα φασιστοειδή προχθές εισβάλανε ανενόχλητα στο σχολείο του Περάματος, γιατί θέλανε αφενός να κάνουν το γνωστό παιχνίδι τους με τα ξενοφοβικά σύνδρομα των απλών ανθρώπων, αφετέρου να στείλουν μήνυμα στη σημερινή κυβέρνηση να δει ποιός κυβερνάει πραγματικά τον τόπο. Ατέλειωτη η λίστα για τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Κυβερνάω σημαίνει πρώτα απ' όλα ελέγχω, και ελέγχω σε όλα τα μέτωπα.
Πέρασαν 2 χρόνια σχεδόν από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, και αντί να βλέπουμε μέρα με τη μέρα να ελέγχει περισσότερο την κατάσταση, βλέπουμε το αντίθετο, βλέπουμε μάλιστα και μια προσπάθεια να καλοπιάσει αυτό το παράλληλο κράτος.
Όσοι το τόλμησαν είχαν φρικτό τέλος!

Υ.Γ: Αυτά που αναφέρω παραπάνω τα θεωρώ σαν μικρά μέτωπα. Στα μεγάλα μέτωπα (Ε.Ε , μνημόνια, τρόικα κλπ) η κατάσταση για την Κυβέρνηση (και τον λαό) είναι ακόμη πιο τραγική. Μοιάζει σαν εκείνον που ήλπιζε να καβαλικέψει (να ιππεύσει) την τίγρη, με την οποία μάλιστα έχει υπογράψει συμφωνία, ότι ανά πάσα στιγμή η τίγρης θα μπορεί να τον κατασπαράξει. Αυτό ισχύει βέβαια και για τους άλλους που υπέγραψαν τα προηγούμενα μνημόνια.

Βοστινιώτης (Τσούνης) Παναγιώτης
Οικονομολόγος
18 Γενάρη του 2017

1 σχόλιο:

  1. ΈΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙς ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΕΣ ΣΥΡΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΑΝΕΙΑ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΘΝΙΚΟ ΕΡΓΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή